Klozet Kapağı Seçimi Nasıl Yapılır?

Klozet Kapağı Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Klozet Kapağı Seçimi Nasıl Yapılır ?

 

 

Banyo ve tuvalet gibi ıslak hacimlerin evlerimizin ne kadar önemli birer alanı olduğundan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Ev halkının konforu ve yaşam kalitesini arttıran mekanlardan olan banyoların ana oyuncularından olan klozetler ile ilgili oluşturduğumuz bu yazıda klozet kapağı seçiminin nasıl yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

 

Klozetler, insanların rahat ve konforlu hissetmesi gereken sabit ev gereçlerinden belki de en önemlisidir. Kullanıcı gözünde konfor ve rahatlık seviyesi çok kolay şekilde yorumlanabilen klozetler için kapak seçiminin nasıl yapılacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği çoğu kişi tarafından bilinmediğinden klozet kapağı alma ihtiyacına karşın yapı market yetkililerinin bizi yönlendirmesine ihtiyaç duyarız. Halbuki belirli kriterlere dikkat etmemiz halinde, bizler için doğru klozet kapağı seçimini yapmak oldukça kolaydır.

 

 

Klozet Kapağı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Evimizdeki tüm eşyalar ve tasarım kararlarında dikkat etmemiz gerektiği gibi, klozet kapağı seçiminde de dikkat etmemiz gereken en önemli kriter, ihtiyacımızı karşılayacak özelliğe sahip olup olmadığıdır. Ev halkının fiziksel özelliklerine ve beğenisine uyan, banyonun sahip olduğu tasarım çizgilerindeki tüm klozet kapakları bizim için en doğru tercih olacaktır. Klozet kapağı seçiminde bu olmalı diye bir şey olmadığından, ihtiyacımıza en doğru cevabı veren seçenek bizim için en doğru seçenek olacaktır. 

 

Klozet Kapağı Modelleri Nelerdir?

 

Her gün gelişen teknolojiyle birlikte tasarım trendleri çeşitlenen banyo sektöründe klozet kapakları da bu gelişim sürecinden nasibini almaktadır. Değişen trendlere göre modeller değişmiş, seçilebilecek klozet kapak çeşitleri artmıştır.

 

Klozet kapakları öncelikle klozetin biçimine göre farklılık gösterir. Geleneksel oval klozetlerin yanı sıra son dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkan modern çizgilere sahip dikdörtgen klozetler vardır. Klozet kapağı seçerken ilk dikkat etmemiz gereken, kapak şeklinin klozetimizin şekliyle uyumlu olmasıdır.

 

Biçimlerinin yanı sıra kapak sistemleri de klozetleri kendi içerisinde sınıflandırır. Genellikle her evde tercih edilen geleneksel klozet kapakları direkt sert bir şekilde kapanır. Yüksekten hızlı bir şekilde kapanması belirli bir süre sonra klozete zarar verebilir. Son yıllarda daha çok tercih edilen yavaş kapanan klozet kapakları ile bu zarar ortadan kaldırılmış olur. Yavaş kapanma özelliğine sahip bu kapaklarda, kapanma işlemi sırasında kapak oldukça yavaş şekilde kapanır.

 

Standart ölçülerin dışında özel olarak üretilen tuvaletler için de farklı ölçülerde kapak çeşitleri bulunmaktadır. Engelli tuvaletleriçocuk tuvaletleri veya standart ölçüdeki klozetlerden farklı ölçülerdeki klozetler için kullanılan kapaklar da özel ölçülerde olmaktadır.

 

Klozet Kapakları Standart Mıdır?

 

Klozet Kapakları Standart Mıdır ?

 

Klozet Kapakları Aynı Boyut Mu?

 

Herkes klozet kapaklarının birbirinin aynısı olduğunu düşünür ve yapı markete gidip satın almanın çok da zor olmadığını düşünür ancak evinizde bulunan bir klozetin kapağını yenilemek için klozet kapağınızın ölçüsünü doğru belirlemeniz gerekmektedir.

 

Klozet kapakları birbirine benzer olarak gözükse de farklı ölçülerde bulunmaktadır. Farklı markalara ait klozet seçeneklerinde, dar tuvaletlerde kullanılacak daha küçük ölçülerdeki klozetlerle uyumlu klozet kapağı ölçüleri mevcut olduğu gibi, normal klozetlerden daha büyük olan klozetler için seçilebilecek büyük kapak seçenekleri de bulunmaktadır. Yani cevabımız hayır, klozet kapakları standart değildir ve en doğru klozet kapağını alabilmek için klozet kapağı ölçülerinin doğru belirlenmesi gerekir.

 

Klozet Kapak Ölçüsü Nasıl Alınır?

 

Klozet kapağı ölçüsü için mezuralara, metrelere ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çok daha kolay bir yol ile en doğru şekilde klozet kapağınızın ölçüsünü belirleyebilirsiniz. Klozet kapağı ölçüleri için herkes farklı bir yol önerse dahi evde doğru ölçü almak için iki şeye ihtiyacınız var: karton/kâğıt ve bir kalem.

 

Büyük ölçülü bir kâğıt ya da kartondan yararlanarak klozet kapağınızın ölçüsünü belirlemek için yapmanız gereken, klozet kapağının altına kâğıdı ya da kartonunuzu koyarak, kapağı dış ve iç kenarlarından çizerek örnek bir modelini oluşturmak. Elinizde örnek çizimini oluşturduğunuz klozet kapağı çizimiyle yapı markete gittiğinizde orada bulunan görevliler, sizin için en doğru klozet kapağı ölçülerindeki seçenekler için sizlere yardımcı olacaktır.