8 Maddelik Banyo Musluğu Satın Alma Rehberi

8 Maddelik Banyo Musluğu Satın Alma Rehberi

 

8 Maddelik Banyo Musluğu Satın Alma Rehberi

Su, hayatımızın en önemli ve vazgeçilmez parçasıdır diyebiliriz. Özellikle son 2,5 yıldır dünyayı etkileyen pandemi süreciyle birlikte, hijyen ve kişisel temizliğin önemi bütün dünya tarafından bilinmektedir. Su, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir kaynak olmasına karşın hızlı ve bilinçsiz tüketim sebebiyle her geçen gün artan bir riskle riskle karşı karşıyadır.  Bu da bizlere, su tüketimini bilinçli bir şekilde yapmamız gerektiğini göstermektedir.

Devletlerin, birliklerin ve toplulukların alacağı küresel ölçekteki tedbirlerin yanı sıra bizler de evlerimizden su tasarrufunu başlatabilir ve dünya kaynaklarının daha fazla bilinçsiz kullanılmasına engel olabiliriz. Evlerimizde su tasarrufumuzu başlatacağımız öncelikli mekânlarımız banyo ve mutfaklarımız olmaktadır. Banyo ve mutfaklarımızda kullandığımız armatürler, duş başlıkları, musluklar ve bataryalarımızda yapacağımız ürün seçimlerimizle bilinçli bir su tüketimi gerçekleştirebiliriz. Bunun için de doğru seçimler yapmamız gerekmektedir. Banyo musluğu ve batarya alışverişinde dikkat etmeniz gerekenlerini suyun kıymetini bilen marka Creavit olarak bir araya topladık.

 

Musluk Nedir, Hangi Maddeden Yapılır?

Genellikle mutfak ve banyolarımızda yer alan musluk aslında sıvı ya da gaz akışını kontrol eden bir vanadır. Sıhhi tesisatın bitiş noktasında bulunarak suyun geçişine izin veren/engelleyen mekanizmaya musluk denmektedir. Yer aldığı mekanlarda birlikte kullanıldığı armatürlerle birlikte banyo bataryasıeviye bataryasılavabo bataryası gibi isimlerle adlandırılan musluk, genellikle bakır ve çinkonun karıştırılması ile elde edilen alaşım olan pirinçten yapılmaktadır. Üretim esnasında paslanma yapmaması ve suyun yer aldığı bölgedeki kireç miktarına dayanıklı olduğundan ana malzeme olarak pirinç tercih edilir. Bunun yanı sıra farklı madenlerden yapılan musluklarda bulunmaktadır ancak kırılgan yapıları nedeniyle evlerimizde çok da yer almamaktadır.

Banyo Musluk Çeşitleri Nelerdir?

Piyasada farklı bütçe ve ihtiyaçlara yönelik yüzlerce banyo musluğu modeli bulunmaktadır. Musluk modelleri genellikle özelliklerine göre çeşitlendirilmiştir. Montaj şekillerine göre sıva altı musluklar ve sıva üstü musluklar olarak ikiye ayrılırken, kullanım şekillerine göre tek kollu ya da iki kollu musluklar olarak ayrılmaktadır. Bunların yanı sıra tasarımlarına, su akış hızlarına veya kullanıldığı alanlara göre de banyo musluğu bulunmaktadır.

Tek Kollu Banyo Muslukları

Tek Kollu Banyo Muslukları

Tek Kollu Musluk

Son yıllarda genellikle banyo bataryası ve mutfak bataryasında tercih edilen musluk tipidir. Tek kolla kontrol edilebilen ve tekli batarya olarak da isimlendirilen modeller aç- kapa sistemine sahiptir. Suyun sıcaklık ve basınç ayarı tek bir kol sayesinde yapılır. Bu tip musluklar iki taraftan sıcak ve soğuk ayarı yapmaya gerek duyulmadığı için kullanıcıya kolay kullanım imkânı sunar ve bu nedenle sıklıkla yaşam alanlarımızın ıslak hacimlerinde tercih edilir.

Çift Kollu Banyo Muslukları

Genellikle eski evlerde, eski bataryalara sahip olan evlerde görebileceğimiz musluk tipidir. İki farklı kolda sıcak ve soğuk su ayarının yapılması için ayarlama bölümleri bulunur. İki taraftan yapılacak ayarlamayla akacak suyun sıcaklığı belirlendiğinden kullanımı çok pratik değildir. Son dönemlerde eski banyo bataryası görünümünü yaşam alanlarına katmak için klasik banyo bataryası arayanların tercihi olmaktadır. Tek kollu musluklarla karşılaştırıldığında daha eski tip banyo bataryası görünümüne sahip olan musluklar biraz daha zahmetli bir kullanım sunar.

Teknik özelliklerinin yanı sıra bataryalar ve musluklar tasarımlarına göre de sınıflandırılabilir. En çok bilinen musluk ve batarya modelleri; endüstriyel lavabolarda kullanılan bataryalar, duş bataryalarıyüksek spiralli eviye bataryaları, fotoselli ve zaman ayarlı bataryalardır.

Musluk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Musluk alırken tasarımının yanı sıra fonksiyonelliğine dikkat edilmelidir. Öncelikle uzun yıllar kullanılabilmek için kaliteli bir ürün seçimi yapılması önerilir. Montajı kolay bir ürün olmadığından ve tesisat bilgisi gerektiğinden yapılacak montaj tipine göre bir model seçilmelidir. Seçilecek banyo bataryası veya mutfak bataryasının dayanıklı olması da oldukça önemlidir. Özellikle Türkiye’nin her bölgesinde değişen su kireç miktarı göz önüne alınmalı ve kirece dayanıklı ürünler arasından seçim yapılmalıdır.

Bunların yanı sıra tasarımdaki bazı noktalar da musluk modelleri arasından yapacağımız seçimi etkiler. Örneğin, çocukların veya yaşlıların kullandığı bir banyoda tek kolu batarya ve banyo musluğu seçimi yapmak kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Bataryaların tasarımlarının yanı sıra nerede kullanılacağı da önemlidir. Bir eviye bataryası bulaşıkların kolay durulanabilmesi, meyve sebzelerin kolay yıkanabilmesi için hareket kolaylığı sağlayacak bir yükseklikte olmalıdır. Bu nedenle musluk seçimi yaparken her detayı göz önüne almak gerekir, bir banyo bataryasıyla lavabo bataryasının farklı şey olduğu unutulmamalıdır.

Lavabo Bataryası Nasıl Olmalı?

Lavabo Bataryası Nasıl Olmalı ?

Lavabo Bataryası

Lavabo bataryaları, tek kollu ya da çift kollu olsun sıcak ve soğuk kullanımının olduğu tesisatlardır. Bu nedenle kullanılan malzeme ve ürünün sıcak suya dayanıklı olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kullanılan bölgedeki su kireç miktarına uygun kalitede bir lavabo bataryası seçilmelidir. Damlatma ve sızdırma yapmayacak kalitede modeller tercih edilmesi konforlu bir kullanım süresi yaşatacaktır. Kir tutmayan veya kolay temizlenebilen modellerin seçilmesi de hijyenin öncelikli olduğu banyo ve mutfaklarda hijyenik alanlar yaratmaya yardımcı olacaktır.  

Banyo Bataryası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Banyo bataryası alırken de yukarıda belirttiğimiz gibi ihtiyaçlara cevap veren fonksiyonelliğe sahip, banyo tasarımınızla uyumlu banyo bataryaları tercih etmelisiniz. Kullanıcı profiline göre tek kollu ya da çift kollu tercihler yapabileceğiniz banyo bataryalarında su tasarrufu sağlayacak su miktarı ayarlamasının yapılabilmesi doğal kaynakların korunması açısından önem arz etmektedir. Bunun yanı sıra dayanıklı olan, damlatma ve sızdırma yapmayacak kalitede seçimler yapmak kullanım süresince sizleri pişman etmeyecek tercihlerde bulunmanıza yardımcı olacaktır.